marți, iulie 29, 2008

Gruz 200



Si dupa o trupa ruseasca, un film rusesc. Gruz 200.

Este filmul care a îngrozit Rusia. Părerile asupra acestuia sunt diametral opuse, unii criticii susţinând că e cel mai bun din cele unsprezece ale lui Balabanov, în timp ce alţii îl acuză de clişee despre URSS. Regizorul susţine că acest film e unicat în Rusia.
O simplă dispariţie
URSS, anul 1984. Un oraş din provincie în care toţi se cunosc. După discotecă dispare fiica secretarului partidului comunist raional, Angelica. Fata pleacă după spirt, la un bărbat pe nume Alexei, dar e observată de căpitanul miliţiei, Jurov.
Deşi fata se ascunde de el, miliţianul o găseşte şi chiar îl omoară pe unul din cei care încearcă să o apere. Povestea răpirii ei şi a abuzurilor la care e supusă formează un lanţ al violenţei şi absurdului. Angelica e dezvirginată cu ajutorul unei sticle de vodcă şi legată în acelaşi pat cu cadavrul prietenului ei, în timp ce Jurov îşi ascunde faptele convingând pe alţii să-şi asume crimele pe care le-a comis. Cine supravieţuieşte? Un singur lucru ar mai fi de spus: lanţul violenţelor se încheie cu un concert al trupei KINO, în discoteca unde a început totul.
Controversat încă de la filmări
Filmul lui Alexei Balabanov a produs certuri chiar şi la stadiul pregătirilor pentru filmare. Mulţi actori, citind scenariul, au refuzat să-şi joace rolul în film. Majoritatea cred că e un film despre un maniac, însă Balabanov afirmă că e un film de dragoste, acesta fiind conştient de la început că va atrage multe reacţii negative din partea cunoscătorilor, iar tineretul nu-l va înţelege.
“Nu e un film nostalgic, e unul despre acea vreme, foarte obiectiv pentru că se bazează pe fapte reale. înainte de vizionare lumea zâmbeşte, după, învaţă din nou să zâmbească. Am vrut să arăt totul despre mine, ţara mea şi eroii ei, mult mai profund decât în celelalte filme”, spune Balabanov.

Niciun comentariu: